Den perfekta cosmopolitan [v. 2.0]

Han hade aldrig varit särskilt glad i drinkar. Hur coolt det än såg ut med en oliv som drunknade i en drajja, tyckte han att det smakade mer av otvättade underkläder än av det Goda Livet; att fizzar och spritzar var för sura och de andra för spritiga eller för söta.

Ibland tog han en för syns skull. Men aldrig mer än en.

Men så var det någon som satte en cosmopolitan i näven på honom. Färgen var tillräcklig för att framkalla bögnoja även hos en förhärdad jämställdhetspraktiker, men nu var läget sådant att han var redo att pröva vilken alkohol som helst, vad som helst som kunde döva smärtan, så cosmon slank ned hel och hållen, och det var inte förrän den hade landat som han kom sig för med att koppla in smaklökarna och fundera på vad det egentligen var som hade klätt sig i den där förföriska/förfärliga cerisa dressen.

Var det inte …? Hade den inte …? Smakade det inte …? Eller var det …?

”Kan jag få en till”, bad han värdinnan.

Att hitta en drink han gillade hade alltså varit svårt nog. Är man inte obegränsat begåvad med pengar gäller det sedan att lära sig att blanda den själv också. Och det var när han skulle göra det som han insåg vilken inexakt vetenskap som drinkblandandet var. Folket i branschen, även i drink-drinkar-branschen, har alltid vetat det, men Jaan levde i föreställningen att en drajja var en drajja och en cosmopolitan var en cosmopolitan, vart han sig i världen vände.

Inget kunde ha varit felaktigare, det insåg han så fort han hade gjort sin första sökning på nätet. Skulle det vara mer citronvodka än Cointreau? skulle det vara en eller fem delar tranbärsjuice – och var i hela friden köper man tranbärsjuice? Och skulle det vara Cointreau eller Triple Sec egentligen och behövde det ens vara citronvodka och hur mycket i helvete är ’en skvätt’ limejuice?

Och var det över huvud taget möjligt att blanda en cosmopolitan, som tilltalade både honom och henne, efter ett enda recept?

Well, systrar och bröder. Medan Jaan fortsätter att leta efter den perfekta cosmon instiftar jag nu Cosmopolitanakademin. Inträdeskravet är enkelt: du bjuder mig och min kvinna på en cosmo i valfri bar, och så diskuterar vi dess brister och förtjänster. Mejla mig på smygpost (at) gmail punkt com, så bestämmer vi tid och plats. Efteråt lovar jag dig det hittills bästa receptet (tro mig: jag har prövat många nu!).

Välkommen!

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

4 reaktioner på ”Den perfekta cosmopolitan [v. 2.0]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s