Den svenska modellen

Vad är ’den svenska modellen’? Jag ska tala om för dig vad den är! Det är inte samförstånd mellan stat och kapital eller ett mellanting mellan kapitalism och socialism, eller någonting annat som har med övergripande strukturer eller ens politik att göra. Nej, ’den svenska modellen’ är en privatsak; allas vår lust att sluka kakan och ändå ha den kvar; att köpa soffan och åka på charterresa, att köra stadsjeep och tro att vi är rädda om naturen för att vi plattar till våra mjölkkartonger.

’Dubbelmoral’ är ett annat namn på samma sak.

Andra bloggar om: ,

Annonser

6 reaktioner på ”Den svenska modellen

 1. Ja vi svenskar är ett lustigt folk 🙂 Frågan är om vi är så mycket lustigare eller annorlunda än andra folk?
  Vad jag menar är att dubbelmoral nog är mer mänskligt än svenskt, men ser gärna exempel som motbevisar detta 🙂

 2. Jag är benägen att instämma med Moddan – är det här verkligen en uttalat svensk företeelse?

  I Landet för länge sedan (nej, inte filmserien med dinosaurierna, utan landet där Sagan Om Livet utspelade sig) kombinerades denna dubbelmoral dessutom med en extrem dum-konservatism som får Sverige att framstå som amatörer inom denna disciplin.

  Uppmuntrar till motbevis!

 3. Aha, en debatt! vad nöjd jag blir! Fast jag undrar om jag verkligen har påstått att att dubbelmoral verkligen är exklusivt svensk (det går nog bra att tala med en fundamentalist av valfritt slag och färg, varsomhelst i världen om man vill ha fler exempel).

  Min poäng är inte att vi skulle hävda upphovsrätten till just den dubbla moralen, utan snarare att vi prålar med den.

 4. Prålar! Jag gillar det ordet och tror mig förstå vad du menar. Jag tror inte att det finns människor som är utan dubbelmoral. Jag tror att alla människor besitter denna sida, det handlar bara om olika områden.

  Ex. Vissa äter tex bara svenskt kött och är väldigt noga med hur djuren hanterats osv men när dom är på sin obligatoriska vecka i Grekland så smakar pepparsteken där godare än någon annanstans oavsett vart köttet kommer ifrån, för att inte prata om hur ointresserade de plötsligt är av landets djurhållning.

  Men alla bäckar små….jag menar man måste ju starta någonstans med allting om det ska bli något. Själv sopsorterar jag noga inför mina barn men kan blunda och slarva då ingen ser. Men å andra sidan prålar jag inte med min ostrukturerade sopsortering.

 5. Just det där med sopsortering, har man ingen bil är det väldigt svårt att komma till de olika återvinningsstationerna där man kan bli av med diverse miljöfarligt avfall (i alla fall i staden där jag bor).
  Den ”svenska modellen” innebär också att vi svenskar vet bäst hur saker och ting skall skötas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s