Bad karma – och mera god.

Anta att du är en av världens mest respekterade artister. Anta att en av världens mest respekterade organisationer ber dig vara med på en coverplatta med låtar av en av världens bästa låtskrivare genom tiderna: vad gör du?

Tar i från tårna, eller anstränger dig som om det handlade om deltagandet i  en genomsnittlig karaokekväll?

U2:s Bono valde det sistnämnda när Amnesty i fjol gjorde en jättesamling med John Lennon-låtar i nytolkningar av rockeliten. Eller ja, det var väl det som var meningen. Men trots några hyfsade insatser av Sarah MacLachlan och Rufus Wainwright, möjligen också Stereophonics, får hela Instant Karma-projektet betecknas storslaget mest i kraft av sitt misslyckande. Lyssna själv på Spotify om du gitter.

Bad karma till de flesta inblandade alltså.

Betydligt roligare är det i stället med Beatlescoversarna på soundtracket till I Am Sam, där för övrigt de nämnda ljusglimtarna ovan också finns med.

Beröm har också bokförlaget Atlas – återigen – gjort sig förtjänt av genom  Atlas Litterära Tillägg, en sorts tidskrift/boktidning/porrmagasin för boknördar. Det nya numret som dånade in i brevlådan i går är fullkomligt magnifikt och toppas av en ny-framgrävd essä från 1965 (!) där Umbero Ecco (!) plockar isär Ian Flemmings böcker om James Bond (!) i atomer. Efter tio sidor av akademiskt rundsnack levererar han följande analys av hur intrigen i samtliga Bond-historier serien är uppbyggd:

”Bond skickas till en viss plats för att uppspåra en plan av science fiction-typ, uppgjord av en monstruös individ av oviss eller i alla fall icke-engelsk härkomst som genom en egen, antingen organisatorisk eller produktiv aktivitet  inte bara förtjänar pengar utan också spelar under täcket med Västs fiender. När Bond går att möta denne monstruöse fiende, träffar han på en kvinna som denne har i sitt våld; han befriar henne från hennes förflutna genom att inleda ett erotiskt förhållande med henne, vilket avbryts av att den Onde tar honom till fånga och torterar honom. Men Bond besegrar den Onde, och denne dör på något ohyggligt sätt, varpå Bond vilar ut från sina hårda mödor i armarna på sin kvinna, även om det är bestämt att han ska förlora henne.”

Klockrent, säger jag och sprättar vidare med saliven rinnande i munnen.

Karma till sig själv och lycka till alla lyckliga kan också den gode Halvar räkna med. Han tycks ha fått en direkt pipeline från Spotify och delar ut invites till denna sällsynt lyckade lagliga, gratis-streaming-musiktjänst på nätet till alla som ber om det i kommentarerna på hans blogg. Gack dit, den är läsvärd av många fler skäl än detta!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s