Vad är det egentligen han säger?

Det krävs ca 10.000 timmars träning för att bli riktigt bra på något. Detta, och att omständigheterna är de rätta är det som bäddar för succé. Något tyder på att 10.000 timmar – vilket motsvarar tre timmar om dagen i tio år – utgör den nedre gränsen för hur mycket man måste träna för att briljera inom sitt område.

Ungefär så har Malcolm Gladwells nya bok ”Framgångsfaktorn” refererats, i stort sett över hela globen. Och det är sant. Dess värre ligger det dock mer i det lilla ”att omständigheterna är de rätta” än man skulle vilja tro.

”De rätta” betyder exempelvis att det inte spelar så stor roll hur duktig du är, eller hur hårt du tränar, om du ska bli en av de bästa i hockey. Betydligt viktigare – helt avgörande, rent av – är att du är född i januari eller februari, eftersom det tidigt innebär så stora fördelar i konkurrensen. Alla oljemiljardärer i USA föddes med bara några års mellanrum, och alla datamiljardärer i USA likaså, och båda sortens blivande rikingar var så att säga beredda när chansen plötsligt dök upp och sedan försvann.

Slit i all ära, det gör dig förberedd, men har du fel föräldrar eller är född i fel decennium är du rökt ändå.

Lite tristare budskap än att man kan kämpa sig fram till de främsta positionerna …

Malcolm Gladwell och frisyren som han övat 10.000 timmar på.

DAGENS LÅT

Efter detta trista budskap behövs lite uppmuntran, och vad kan vara mer uppmuntrande än en riktigt bra låt? Den här till exempel: ”Get your business straight” med Magic Slim. Håll i hatten!

DAGENS SPELLISTA

En hel lista full med blues, eller nåt.

DAGENS CITAT

Slöjor har jag ingen åsikt om; däremot bör vi lagstifta om att alla muhammedanska män som vill tvinga sina kvinnor att bära niqab, chador eller burka i stället själva måste ha ögonbindel.

Bloggaren Wulfahariz

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Annonser

2 reaktioner på ”Vad är det egentligen han säger?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s