Malmös berg- och dalbana

Malmö stad har varit med om en märklig resa sedan 1960-talets industriella blomstringsperiod. Ett tag verkade hela stan vara på väg att läggas ned, men nu blomstrar det i vartenda hörn. Öresundsbron, Turning Torso, högskolan med sina 15.000 (senast jag räknade dem) 23.000 studenter, Citytunneln som invigs i december osv, osv, osv.

Inte undra på att 08:or och andra norrlänningar häpet försöker förstå vad det var som hände och när det egentligen var som de blev omsprungna.

Fast nu var det inte det jag skulle berätta, utan om den fantastiska gamla berg- och dalbanan i trä på Tivoli i Köpenhamn. Nyare och mer uttalat skräckinjagade anläggningar finns i överflöd, men fortfarande finns det ingenting som går utanpå känslan av magsäck på väg i motsatt riktning som dig själv och det skrämmande gnisslet av en träkonstruktion från 1914.

För det var då den föddes – i samband med Baltiska utställningen i Malmö. På grund av första världskrigets utbrott fick utställningen dock inte alls den internationella dragningskraft som man förväntat sig. Utställarna från Tyskland och Ryssland avbröt till och med sitt deltagande och återvände till sina hemländer. Och den berg- och dalbana som fanns i Pildammsparken monterades ned och flyttades till Tivoli i Köpenhamn, där den ännu finns kvar. Rutsjebanen kallar de söta danskarna underverket nuförtiden.

Men det var alltså i Malmö det började.

Det var bara det.

🙂

PS: fullständigt off-topic, men hur gick det till när Google mindre än två minuter efter publiceringen av det här inlägget hade fått med det i sin databas?

UPPDATERAT: ja, fy fan, man är inte 12 år längre; jag blev illamående bara av att titta på videon:

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s