Ørestad: en terrorattack på sinnena

Häromdagen deltog jag i en intressant och tankeväckande konferens om infrastruktur och stadsutveckling i Öresundsregionen. Både talen, diskussionerna och de trycksaker som delades ut var fyllda av kloka synpunkter på hur miljöer bör utformas för att bli hållbara och anpassade till människan: hennes skala, önskningar och behov.

Fast man undrar varför konferensen hade förlagts just hit: Crowne Plaza Copenhagen Towers i Ørestad utanför Köpenhamn? Stadsdelen är en terrorattack på sinnena, ett vansinnesdåd i asfalt, glas och betong, utformat med ett nästan kliniskt förakt för just människans skala – med Fields som är en förortsgalleria med elefantiasis, Rambøls konsultfabrik som är så stor att kuggarna därinne antagligen får ta taxi för att komma från den ena änden till den andra, och så Crowne Plaza; ett gigantiskt lyxhotell i gråsvart betong, närmast monolitiskt i både uttryck och dimensioner.

Transportinfrastrukturen är förvisso förstklassig: här korsar Öresundsförbindelsens järnvägsräls både Köpehamns nya metro och motorvägen mellan bron och den danska huvudstaden, och det är bekvämt gångavstånd mellan Öresundstågets station och hotellet. Problemet är snarare stadsdelens totala brist på just det som konferensen lägger så stor vikt vid: livskvalitet, attraktiva och sinnligt tilltalande miljöer, förtätning och [lägg till valfritt positivt stadsplanerarfluff här].

Eller så var skälet till valet av plats just detta: att tydligt och utan onödigt snackande gestalta hur illa det kan gå om man inte vet vad man håller på med. Eller inte bryr sig. Eller prioriterar någonting annat. Eller bara följder reglerna.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser

3 reaktioner på ”Ørestad: en terrorattack på sinnena

 1. Hej Smyg

  Tak for besøget.

  Måske burde du på dit næste besøg komme lidt ud i solen i stedet for at sidde og gemme dig inde bag hotellets airconditionerede glas? At bruge ord som ”terrorangreb” om Ørestad virker i hvert fald på mig som noget af en fornærmelse mod de 6.000 borgere, der rent faktisk aktivt har valgt at bosætte sig i bydelen.

  I Ørestad har vi eksempelvis Plug’N’Play-aktivitetspladsen med økologiske nyttehaver, Grønningens mange opholdssteder i Ørestad Nord, Byparken med de mange tilplantede træer, de gode muligheder for naturudflugter på Kalvebod Fælled og Vestamager Naturcenter, Naturlegepladsen Himmelhøj, kajaksejladsen ved molen og de kunstige søer, Caféen i Bjarke Ingels spektakulære nybyggeri med byhaver i 11. sals højde og imponerende udsigt over fælleden og Køge Bugt.

  Vi har også Københavns bedste håndværksbageri og delicatessen i form af Foodshop 55 og så er der en masse interessant arkitektur i form af Tietgenkollegiet, DR’s Koncertsal, BG-kollegiet, VM Bjerget og 8-tallet.

  Derudover bærer boligerne i Ørestad præg af at være moderne, komfortabelt boligbyggeri af høj standard med god udsigt, velisoleret, nye samtalekøkkener, luksuriøse badeværelser og altaner/terrasser i alle verdensretninger.

  Hvad er i øvrigt dit eget positive ideal for byplanlægning? Det nævner du ikke noget om i dit blogindlæg?

  mvh en glad Ørestad-borger.

 2. Hej Anonym Ørestadborger, det låter underbart, och jag är bara tacksam om miljön kring Öresundstågsstationen/Fields/Crowne-hotellet inte är representativ för Ørestad (för det var fullständigt förfärligt). Det låter som om jag ska åka dit igen, för att se allt det fina du beskriver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s