Erik: på topp i 900 år

Erik är ett urgammalt svenskt kunganamn, ursprungligen Airikr, som betyder ensam härskare eller alltid härskare. Slutdelen delar etymologi med liknande ord i indoeuropeiska språk; -rix i keltiska språk, rex på latin och raja på sanskrit.

Erik har varit ett av de vanligaste svenska namnen sedan 1200-talet och har legat på 10-i-topp de senaste 100 åren, vilket gör det till det enda namn som ständigt varit så populärt. Erik var ett av 1990-talets allra vanligaste pojknamn. År 1998 var det tvåa på topplistan. Det tillhör den lilla grupp av namn som alltid är vanliga. Erik är numera det vanligaste mansnamnet i Sverige före Karl.

På 1930- och 1940-talet var det också vanligt i dubbelnamn som Jan-Erik, Karl-Erik m.fl. Det fanns 31 december 2004 totalt 314 176 personer i Sverige med förnamnet Erik, varav 68 830 hade det som tilltalsnamn. År 2003 fick 4 762 pojkar namnet, varav 987 fick det som tilltalsnamn.

Och även en flicka, Erik Karlsson i Karlstad.

Namnet har stått i almanackan i alla tider för att ära Sveriges skyddshelgon Erik den helige, oftast den 18 maj eftersom han mördades detta datum. Eriksdagen var länge en helgdag i Sverige.

Äldsta belägg för namnet i Sverige är på en runinskrift från 1000-talet där det står «Erik och Suir och Tonna satte denna sten efter Gudmund sin fader » Texten stod på en sten i Kusta, Uppland men är numera försvunnen.

Tyvärr är ”din snopp” vad Sveriges vanligaste mansnamn Erik blir på arabiska.

FOTNOT: uppmärksamma (väldigt uppmärksamma) läsare kommer ihåg det här lysande blogginlägget från mitt gästspel på Guldbloggen 2007.  Ni kan klaga i kommentarerna.
Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s