DN:s ledarredaktion och hissen som inte gick ända upp

Att läsa DN:s ledarsida påminner mycket om att lyssna på en präst i Svenska kyrkan: klokt, resonerande och empatiskt, och så – när slutsatsen ska dras – hamnar de, som styrda av en obeveklig kraft , i slutsatser präglade mer av hokuspokus, trosvisshet och retoriska finter än av vetenskap och logik.

I dag i DN är det – för vilken gång i ordningen? – marknadshyror som ska införas. Den, som alltid, lika välformulerade bakgrunden beskrivs så här:

  • trycket på hvudstadens bostadsmarknad bara ökar
  • bostadsrätterna stiger i pris och köerna till hyresrätterna ökar
  • det byggs för lite och för dyrt, något som i sin tur beror på klåfingriga byggnormer och framgångsrika byggfack
  • förtätning är säkert bra, men kan bara i begränsad utsträckning lösa problemet

Så långt är allting gott och väl. Men när ledarredaktionen sedan först konstaterar att en stad med blandade prisnivåer blir mer levande och kreativ , och sedan i nästa andetag slår fast att en ”ordnad avreglering” av de ”underprissatta hyresrätterna”  är lösningen kan man undra om hissen verkligen går ända upp på ledarredaktionen.

Och det kommer mera: ”snabbt stigande bostadsrättspriser, orimligt billiga hyresrätter […] har alla varit jackpot för de redan lyckligt lottade. Det rör sig om en gigantisk omfördelning av resurser från fattiga till rika.” Och det problemet vill DN ”lösa” genom att släppa hyrorna fria …

Lite otur när ni tänkte där, kanske? För hur tror ni att det skulle påverka stadens blandade prisnivåer på boendet? Och hur skulle den kraftigt förbättrade avkastningen på de privata hyresvärdarnas redan rekordlönsamma hyresfastigheterna i centrala Stockholm påverka omfördelningen från fattiga till rika?

Ett annat problem, som DN naturligtvis inte skulle bry sig om ens om de tänkte på det, är hur en Stockhomsdriven avveckling av hyresregleringen skulle slå på ”landsorten”, dvs. allt det som befinner sig bortom siktlinjen för ledarredaktionen i Mariebergsskrapans 23-våningsbygge. Jag sätter en månadshyra i pant på att det i alla fall inte skulle leda till lägre hyror – för någon, någonstans.
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s