Spotify vinner matchen mot Wimp

Häromdagen trampade Spotifyutmanaren WiMP ur barnaskorna och lämnade sitt teststadium för svenska användare. Nu kan vem som helst använda den nya musiktjänsten – förutsatt att man är villig att betala. Någon gratisvariant finns – till skillnad från för Spotify – inte.

Jag har testat Wimp en tid, och här är några jämförelser. Fast innan vi börjar: vem var det som döpte tjänsten, och hur i herrans namn kan man vilja ge sig själv en sådan onödig uppförsbacke? Det engelska ordet ’wimp’ betyder ju ’mes’, ’tönt’, ’fjant’ eller ’nörd’.

Nåväl: så här klarar sig mästaren och utmanaren i en jämförelse:

Innehåll Wimp talar om sex miljoner låtar, Spotify tycks ha runt åtta miljoner. Wimp säger sig specialisera sig på svenskt; Spotify innehåller en del marginellt skräp, typ språkkurser, så jag tror att oavgjort är ett rätt rättvist resultat. Luckorna hos båda verkar också vara desamma: Beatles, Metallica, Bob Dylan, Magnus Uggla och andra bakåtsträvare.

Nyheter Några enstaka nedslag bland nyutgivna album visar att Wimp har både Adèles 21 och Rumers Seasons of my soul. Spotify hade det mesta, men inte allt, av Rumer-plattan och inte alls Adèles album. Småsaker kan tyckas, och jag utgår från att båda dyker upp i sin helhet också på Spotify. Men musiknördar är nu en gång musiknördar och vi vill kunna lyssna när musiken är ny. Ronden till Wimp.

Rekommendationer, spellistor och tips från utgivaren. Här presenterar Spotify bara nyheter, ganska slumpvis som det verkar, medan Wimp har en del listor (inte så många som det låter i PR-arbetet dock). Men Wimp vinner.

Bakgrundsinformation, biografier etc. Spotify har ofta ganska omfattande biografitexter och rejäla recensioner från externa samarbetspartners. Wimp hämtar sin rätt rudimentära information från last.fm och recensionerna från ett uppenbart slumpartat urval av kortfattat tyckande. Spotify vinner.

Albumlistor Wimp har en presentation av ett antal album uppdelade efter genre. De är för tunna och för få, men fungerar utmärkt och underlättar att hitta ny musik. Spotify har inget liknande (och de genrer som styr vad som spelas i Spotifys ”radioläge” är ett fullständigt slumpstyrt skämt). Wimp vinner.

Momentum Spotify var först. Själv har jag lagt ned tusen timmar på att lyssna igenom säkert 10 000 låtar och välja ut cirka 700 av dem, kanonspår allihopa. Ska jag byta till Wimp får jag lägga ned en ocean av tid på att transponera det arbetet till en ny plattform. ”Popularitet” och andra användares listor är också funktioner där Spotify redan hunnit långt på områden som Wimp knappt hunnit påbörja. Samma sak gäller integrationen med Facebook – av det enkla skälet att Spotify har hållit på längre och har fler användare. Ronden till Spotify, rimligen med minst 3–0.

Användargränssnitt Spotify har en superpolerad, kraftigt Itunesinspirerad yta, superenkel att hantera och lätt att begripa sig på. Wimp är byggd i Adobe Air, som ger ett halvdant intryck redan från start. Dessutom  har finslipandet av detaljerna inte kommit lika långt. Eller har jag missat något när jag inte hittar exempelvis mappar att samla flera olika spellistor i? Ronden till Spotify.

Support Spotify har en tunn användarinstruktion och en halvdan, forumbaserad supportfunktion. Inte bra. Wimp har mejlsupport som tar flera dygn på sig även för enkla frågor. Oavgjort.

Ljudkvalitet Jag är ingen audiofil, men den verkar vara likvärdig på båda plattformarna. Oavgjort igen.

Streamingkvalitet Återigen, jag är användare, inte tekniknörd. Men strömmarna verkar fungera fläckfritt på båda plattformarna. Oavgjort igen.

SAMMANFATTNING

Till att börja med vill jag understryka att jag älskar att de här tjänsterna finns. Jag betalar 99 kronor i månaden och kan lyssna på det mesta, i datorn eller i min Iphone, när och var jag vill.

Jag älskar det.

Sammanställningen ovan slutar i vinst för Spotify tack vare att de hållit på längre och hunnit utveckla en mer förfinad tjänst. För egen del är valet enkelt också för att jag investerat så mycket tid i Spotify och för att Wimp inte erbjuder några avgörande fördelar.

Vad tycker du? Och vad har jag missat?

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s