Nirf har lagt ned typometern

Mina första lärospån inom journalistiken gjorde jag på Arbetets nöjesredaktion ”Paraden” i Malmö. Här residerade tre äldre herrar och en eller två unga, hungriga och väldigt utbytbara journalistlöften.

Äldre och äldre, om jag sätter mig och räknar så var gubbarna väl yngre då än vad jag själv är i dag, men på den tiden var de äldre. Väldigt mycket äldre. Och nu är de borta, alla tre.

Först att gå var den oförliknelige Olle Carlsson, mera känd som Olle Bull. Ingen kunde som Olle svära över dåliga texter, korkade grafiker och odugliga chefer. För att inte tala om obildade unga, hungriga och utbytbara journalistlöften. Men Olle hade ett hjärta av guld, och fick han bara röka två askar cigaretter per arbetspass så brukade det mesta ordna sig. Och fast han omgav sig med en aura av ”det ordnar sig alltid” alternativt full panik, så ordnade det sig alltid när Olle var med ombord. Inte sällan för att Olle ordnade  det.

Och hans jazzintresse var legendariskt. Fråga Expressens Mats Olsson, som gick i Olles skola på Arbetet en halv generation före mig.

Näste att lämna oss var nöjeschefen Tony Kaplan. En lysande, bländande nöjesjournalist som kände bokstavligen alla i branschen, som hade hemnummer och mobilnummer till alla och som kunde få Carola att svara även om hon låg i badkaret. Antagligen visste hon att det var lika bra att svara direkt, för Tony var en igel, ett häftplåster som inte accepterade ett ”nej” som svar och som aldrig, aldrig gav upp. Dessutom var han kreativ som få – den oförglömliga paraden av Lill-Babs ex-män i TV-programmet ”Här är ditt liv ” var både Tonys idé och verk. Hur många timmar han fått tillbringa tjatandes i telefon för att förverkliga den vill man inte ens tänka på.

Tyvärr var Tony inte ett lika stort föredöme som chef, vilket förklarar en annan oändlig parad: den av unga, hungriga och utbytbara journalistlöften på hans redaktion. Fråga mig, jag var ett av dem.

Den siste av nöjesredaktionens nestorer var  redigeraren och detaljernas kung, Kjell Nirfalk, som gick bort så sent som häromdagen. ”Vi möter många människor i livet. Både goda och mindre bra. Kjell Nirfalk var en av de goda”, skrev min vän och kollega Micke Frohm på Facebook för en stund sedan.

Det är svår att uttrycka det bättre. Som lärare på journalistlinjen på Skurup under 25 år lärde ”Nirf” oräkneliga unga journalistlöften den vackra konsten att omfångsberäkna textmängd, använda bildsnurra och typometer och att rita skisser som inte bara gick att förstå för tidningarnas grafiker utan som också brukade stämma på millimetern.

Han tog inte mycket plats, Kjell, men som han tog den. Och nu har han avslutat prenumerationen.
Andra bloggar om: , ,

Annonser

5 reaktioner på ”Nirf har lagt ned typometern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s