En julsaga

På gamla dar har Motvall gått och blivit en varm anhängare av julen och dess traditioner. Knäck, pepparkakor, julgran, glögg, julklappar och tomtar i alla hörn hör nu till lägsta godtagbara standard i det motvallska hushållet.

Annat var det förr i tiden.

Då, när Motvall var en ung slyngel var jultraditionerna ett ok och ett gissel, som helst skulle bekämpas ned till den sista sillsallaten. Motvall hade nämligen alltid, instinktivt, hatat allt vad dans kring granen, prinskorvar, lutfiskar och julskinkor heter.

Med rödkålen förhöll det sig lite annorlunda. Han åt den aldrig, men log ändå ständigt varje gång den kom på tal. Kanske var det åt minnet av hur hans mor en gång i hans spädaste barndom trodde att hon uppfunnit metoden för luktfri tillagning av denna elakt osande rätt.

Alla vet ju att rödkål luktar apa. Somliga, som till exempel Motvalls ömma moder, höll med om detta, men påstod ändå att det smakade gott.

Det må vara hur som helst med den saken. När Motvall bara var en liten, liten sprätt hade hans mor i alla fall bestämt sig för att bespara tjocka släkten obehaget av ångorna från tillagningen, och likafullt servera den åtråvärda geggan till skinkan. Man satt som bäst och avnjöt sillsallat, löksill och sju sorters knäckebröd när en Scud-robot detonerade i köket.

Motvalls mor for upp som stungen av ett bi samtidigt som ytterligare en detonation förintade det som eventuellt fanns kvar av köksinredningen. Alla goda ting är som bekant tre och innan hon hunnit halvvägs till köket fullbordades förödelsen med en tredje smäll.

När julmiddagssällskapet så småningom kravlat sig ut från den relativa säkerheten under middagsbordet och försiktigt närmade sig nedslagsplatsen, kunde de studera hur vackert mors bleka kinder stod sig mot de nu mörkrödmelerade köksväggarna, där rödkålen sakta rann nedför tapeterna.

Sedan såg de inte mycket av henne under resten av julen. Hon var så att säga upptagen med annat.

Den idé som Motvalls mor både kläckt och genomfört gick nämligen ut på att värma den konserverade rödkålen i sina burkar.

Oöppnade.

I ugnen.

Men när rödkålen blir varm utvidgas den och är burken inte öppen så öppnar den sig själv. Och exploderar.  Och mor hade satt in tre burkar i ugnen.

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s