Tänka inuti lådan

Det talas ofta och gärna om nyttan med att ”tänka utanför lådan”. Med det ska man förstå att den första idén sällan är den mest originella och att man behöver utmana sig själv – eller lämna ”trygghetszonen”, för att ta till en annan kreativitetsklyscha – för att komma åt det där som finns långt där nere men som kanske inte låter sig fångas med de vanliga metoderna.

Själv talar jag minst lika gärna om att tänka inuti lådan. Det finns ett begrepp för det också: ”framed creativity”, som går ut ungefär på att begränsningar skapar frihet. Och det är ju ett urgammalt koncept. Var kom kubismen ifrån? Och varför hittade de danska filmarna på sin Dogma-rörelse? Inte av ohämmad lust att pröva allt och vad som helst i alla fall, utan tvärtom, ur en insikt om att det är när vi faktiskt försöker spränga bojor, töja gränser, flytta på väggar och klättra upp på taket som underverken eventuellt sker. Frihet, ja visst, by all means, men vi måste förhålla oss till den.

Kanske är det också därför så många av underverken utförs av 20-25-åringar. De har bara börjat, de behärskar i allmänhet bara hantverket till hälften, men de håller hämningslöst på att vidga den värld där andra så länge har satt gränserna för dem. Kanske slår de sönder lådan, men den finns där ändå som ram och utgångspunkt.

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s