God jul

Häromdagen hade jag glädjen att få se och höra författaren Lena Andersson på en scen. Att hon kan skriva visste jag ju, men att hon dessutom är så smart och rolig – och snabb – hade jag ingen aning om.

Å andra sidan är hon inte den geniala författare som hon just nu kan framstå som i recensionerna. Olof Åkerman har formulerat det bra i Sydsvenskan:

Jag tror att denna längtan är orsaken till den stora framgången med ”Egenmäktigt förfarande”. Igenkänningen, upplevelsen av svek och begärets makt över logiken. Den klarsynta blicken på kulturmannen. Det är en roman där nästa allt sägs rakt ut. På ett sätt som går ut över gestaltningen kan tilläggas: ”Du och många med dig delar upp världen i fastlagda och oföränderliga kategorier av ansvariga och oskyldiga, dådkraftiga och hjälplösa. Hur står ni ut med er själva och denna brutala nedlåtenhet mot alla utom dem ni räknar till er egen sort?” (sidan 193).

Är det en roman eller en polemisk kolumn i Dagens Nyheter?

Kanske var det inte årets bästa skönlitterära bok som Augustprisjuryn belönade, utan den som bäst satte ord på våra förtvivlade tankar. Något som kändes äkta.

Läs gärna hela texten. Det är den värd.

Intermediell faderskärlek

Nästa inslag är en animerad liten snutt som bygger på Bob Dylans ”Forever young”, ikonens bön om ett bra liv för den då fyraåriga sonen Jakob.

Läs mer om saken här.

Stjärnstoft att njuta av

Och så ska ni titta på den här BBC-dokumentären om David Bowie-figuren Ziggy Stardust. Nästan en timme av ren musikalisk njutning.

… och julmusik som varar till påska – och längre ändå

Slutligen har vi årets julskiva, eller decenniets, eller millenniets, för det här är lätt det bästa i denna fullständigt söndermosade genre sedan Phil Spectors legendariska jul-LP ”A Christmas gift for you” 1963.

I den här versionen har jag rensat bort några enstaka hyllvärmare. Den som vill ha hela hela kan klicka här.

Och så Spector-miraklet, då:

God jul!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s