Allt du har velat veta om julen men varit för blyg för att fråga om

1. Heter det lussekatt eller lussebulle?

I ”bibeln” för svenska språket-nördar (Svenska Akademiens ordlista, SAOL) finns det inte några lussebullar alls. Länge fanns det å andra sidan inga isterband där heller, så det behöver vi kanske inte ta så allvarligt.

Dagens nätbaserade bibel – Google – säger att lussekatt och lussebulle är ungefär lika vanliga, vilket tyder på att båda faktiskt är ”rätt”

Språkrådet slutligen, gissar, lite på fri hand, att ordet för det specifika (och specifikt formade) bakverket lussekatt kanske är på väg att glida över mot bulle-ordet. Och kanske också mot bulle-formen, men där närmar de sig nog utkanten av sin kompetens.

Språkvetenskapen verkar hur som helst inte se några dialektala skillnader i användningen, varför du ganska fritt kan välja och vraka bland alternativen efter vad som helt enkelt känns bäst för dagen och/eller omgivningen.

För övrigt tycker jag nog att semlan är ett på alla sätt överlägset bakverk – och att den också kan vara värd ett litet kiv, för visst heter det egentligen fastlagsbulle?

2. Julgransklädsel

3. Julmusik

Favorit i repris:


Andra bloggar om: , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s