”And soon, things got viral”

2010 köpte den unge amerikanen Brandon Stanton en kamera. Bara några veckor senare fick han sparken, och eftersom han var ung, amerikan och hade en kamera bestämde han sig för att flytta till New York, fotografera 10 000 av dess invånare, starta en blogg och på den publicera sina bästa bilder.

Bloggen heter Humans of New York, ofta förkortat till HONY, och det är knappast fotona som gett honom över 12 miljoner följare på Facebook. Nej, det är en suverän förmåga att få fullständigt okända, unga och gamla, miljonärer och uteliggare, kvinnor och män, att öppna sig och i några meningar dela med sig av det viktigaste i sina liv.

Resultatet är nästan alltid värt att läsa, ofta rörande, drabbande och värt att reflektera över. Hur suverän hans förmåga är behöver man bara titta på någon av copy-katterna för att inse. Ofta ambitiösa, välvilliga – och platta som pannkakor.

Hittills har Brandon publicerat cirka 6 000 bilder. I mitten av januari handlade en av dem om 14-årige Vidal, som bor i en av de fattigaste och mest våldsdrabbade bostadsområdena i New York. På frågan om vem som var hans förebild svarade han ”min rektor”, och skälet var hur hon jobbade för att inge sina elever hopp och självförtroende nog för att våga tro på en framtid där studier är en rimlig väg till framgång.

Den där bilden och det där citat slog an en sträng som klingade vackrare och högre än någon annan publicering hade gjort på Humans of New York, och Brandon började borra djupare än han brukar. Några dagar senare träffade han Vidals rektor och fann en kvinna vars ambitioner för sina barn och sitt område överträffade det mesta, och de kom överens om att starta en insamling för att göra det möjligt att låta alla hennes sjätteklassare göra ett studiebesök på Harvard. Syftet: att visa dem vad som är möjligt. Målet: att samla in 100 000 dollar

Och sedan sa det pang. ”Things got viral”. Insamlingen har i skrivande stund fått ihop 1,24 miljoner dollar, dvs. nästan elva miljoner kronor, Brandon, Vidal och rektor Lopez har intervjuats i flera av de stora TV-showerna, och i går publicerade Brandon först den här bilden:

… och sedan den här, komplett med ett typiskt HONY-citat med den avbildade:

USA är ett på många sätt underligt, ibland obegripligt, land. Oavlåtligt fascinerande. Här finns mycket av det värsta i världen, och mycket av det bästa.
Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s