Tomhet och förlust, Siemens style

8696472_orig
Fuck you too!

Den som ska berätta om Livet före datorn förväntas sucka nostalgiskt över den elektriska skrivmaskinen med kula, aka. IBM Selectric. När jag kom till Arbetet 1981 så var det dock varken IBM-maskiner, eller ens elektriska apparater över huvud taget, som stod på journalisternas skrivbord, utan vanliga, fula, gula, tröga Addomaskiner. Synnerligen manuella, analoga apparater. Alternativt fanns fula, tröga och grå Facitmaskiner att tillgå. Manuella och analoga, även de.

Om det var A-pressens legendariska snålhet, eller insikten om att obildbara journalister ändå inte kunde skriva med mer än en eller två fingrar, som låg bakom den här utrustningsstrategin har jag ingen aning om, men om det fanns några IBM-monster i byggnaden så var det i så fall hos administrationen.

Hur som helst, den här flashbacken gäller inte skrivmaskinen utan datorns intåg, på Arbetet känt som Ankomsten av Den Dumma Terminalen. Dumheten i det här fallet hade ingenting med programmens kvalitet att göra (eller skribentens), utan betydde bara att ”datorn” på skrivbordet var föga mer än ett tangentbord och en skärm. Själva datorkapaciteten bodde i källaren, och det var dit dina dyrbara ord behövde skickas för att säkras för evigheten. Arbetsminnet i terminalen var flyktigt, för att uttrycka det försiktigt.

Det var vi många som fick erfara.

Känslan du får när du – som vanligt under den tidspress det innebär att arbeta mot en dagstidnings deadline – skrivit färdigt en lång och motsträvig artikel, rättat felstavningarna och försett mästerverket med den rubrik den är värd, sedan tryckt på ”Sänd” och i samma ögonblick insett att hela härligheten nu är på väg ut i evigheten utan att ta omvägen varken om stordatorn eller tidningens tryckpress, den glömmer man aldrig.

Bonusinformation
Om du är på en gång skrivmaskinsfetischist och författarbeundrare så kommer du inte att kunna lämna den här sidan på många timmar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s