Ett streck i räkningen

biofuel-jet-fuel-1
50 ton flygbränsle …

Sara, älskade unge,

jag minns flygresan till Brasilien (som jag inte ville berätta om innan du skulle resa själv nyss). Vi hade mellanlandat i Frankfurt, väntat timmar i en overkligt lusig kö, boardat planet och lyft, och nu satt vi och såg på de små skärmarna hur planet började rita sitt streck mot Kusten, Atlanten, Sydamerika och dig.

Plötsligt vek det av åt vänster, strecket blev en båge som blev en halvcirkel, och när vi försökte förstå vad som pågick sprakade det till i högtalarsystemet. Det var kaptenen som meddelade att hjulen inte gick att fälla in, att vi behövde återvända för reparation men att man inte kunde vara säker på att hjulställen verkligen var låsta i sitt utfällda läge och att vi därför behövde dumpa allt bränsle innan vi kunde genomföra vad som riskerade att bli en nödlandning.

Det tar en timme att dumpa de 50 ton fotogen som ryms i en nytankad Jumbojet, och man hinner fundera en hel del under tiden.

Nåväl, timmen gick, och när vi väl landade gick allt som det skulle. Vi fick kliva av, reparatörerna gjorde vad de skulle och ett par timmar senare lyfte vi på nytt, och planet började rita sitt streck mot kusten, Atlanten, Sydamerika och dig igen.

Då sprakade det till i högtalarsystemet. Det var kaptenen som meddelade att hjulen inte gick att fälla in, att vi behövde återvända för reparation men att man inte kunde vara säker på att hjulställen verkligen var låsta i sitt utfällda läge och att vi därför behövde dumpa allt bränsle innan vi kunde genomföra vad som riskerade att bli en nödlandning.

Väldigt mycket déja vù där, kan man säga, och under den timme det tar att dumpa 50 ton flygbränsle från en nytankad Jumbojet var det den här gången väldigt tyst ombord.

Nå ja, landningen gick bra, passagerarna förlades på hotell över natten, och nästa dag kunde vi verkligen påbörja den resa mot dig och det äventyr som varar än i dag. Tredje gången gillt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s