The end of sommarlovet

mandagstema_sensommar_sommarang

Lupiner och vresrosor längs vägkanten. På vägarna: tyska husbilar med småbåtar på släpkärra efter. En av dem heter Lilla Gädda. Genom ett böljande fält flyr ett fullvuxet rådjur, och på ett annat kämpar sig en bonde i blåkläder genom nästan manshög, utblommad raps. Hundkex, blommande gräs, en åker i träda där nu något som är misstänkt likt kungsljus har tagit över; kraftfulla pilformer som pekar rakt upp mot himlen. Enstaka reklamskyltar som infekterade sår i skönheten, lustiga, regelbundna men egensinniga mönster i åkrarna, uppdragna av de stora traktorer som sådde den säd som nu mognar i de feta jordarna.

Då och då ett logistikcenter i grått, brunt och gråbrunt.

Hur ser det ut i själen på dem som utformar dessa estetiska attentat i betong och korrugerad plåt?

Och som om naturen lyssnar, svarar den med att låta skogen tätna, gå från enstaka lövträd till blandskog och sedan snabbt till allt fattigare gran. Sly. ”Föryngringsytor”. Och så plötligt, uppe på en ås: en sårad, utglesad tallodling där stormen härjat i monokulturen.

På andra sidan vägen en friare, vildare, gladare skog där rönnar och ek, lönnar och lind leker att det alltid är sommar. Och så öppnar sig kulturlandskapet igen. Vi har passerat Båstad på väg norrut, och om några kilometer finns ett löfte om hav vid horisonten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s